SEF 2024 & Bar Ö: Risto Jarvan lyhytelokuvia + CRIME ALLEY (VAPAA PÄÄSY)

Details
Date:

April 12

Time:

18:00 - 20:00

Event Category:

Bar event

Website:
Event Website
Venue

Linnankatu 7, 20100 Turku, Suomi

Suomalaisen elokuvan festivaali rantautuu jälleen Bar Ö:n lokoisille sohville nautinnollisten virvokkeiden äärelle. VAPAA PÄÄSY!

Perjantain ohjelmisto koostuu Risto Jarvan lyhytelokuvista, jotka on alun perinkin tehty esitettäväksi muualla kuin elokuvateatterissa. Lisäksi nähdään Pekka Paalasen ohjaama Batman-fanielokuva Crime Alley (2022).

Saavu siis klo 18 kaupungin kodikkaimpaan baariin nauttimaan suomalaisen elokuvatuotannon harvinaisia herkkuja.

KAUPUNGISSA ON TULEVAISUUS (1967, 22 min)
Miltä kaupungistuminen näytti sen kiihkeästä keskipisteestä käsin? Aika samalta kuin tänään, sekä uhalta että mahdollisuudelta. Risto Jarvan poleeminen lyhäri peräänkuuluttaa kestävää ja ihmisläheistä kaupunkirakentamista. Siellä missä rakennetaan paljon, puretaan vielä enemmän. Hienoa todistusaineistoa kadonneista maisemista (kuvaa halki Euroopan itä-Helsingistä Ibizalle) sekä yhä ajankohtaisista kysymyksistä.

NAINEN JA YHTEISKUNTA (1968, 29 min)
Pelottavalta kuulostavan nimen taakse kätkeytyy Jarvaa parhaimmillaan. Naisen asemaa 1960-luvun miehisten arvojen ja perinteisten odotusten puristuksessa käsittelevä teos on vauhdikasta elokuvaa. Nokkelat kuvalliset rinnastukset palvelevat käsiteltäviä asioita vetämättä koko hommaa lekkeriksi. Johonkin on vuosien saatossa edetty: Linnanmäen merenneidoista on sentään päästy.

TIETOKONEET PALVELEVAT (1968, 14 min)
Postisäästöpankin tietokonejärjestelmää mainostavassa filmissä Jarva on vapaa ilottelemaan puhtailla kuvilla, vapaa yhteiskunnallisten aatteiden painolastista – vai onko? Värikkäitä, käsittämättömiä muotoja koneen ja ihmisen rajamailta. Tietokoneet ovat syöneet ihmiset sisuksiinsa. Kaikki limittyy. Hieroglyfeistä on napinpainallus nolliin ja ykkösiin. Erkki Kurenniemen elektroninen musiikki tahdittaa mieletöntä näytelmää. Tekeekö tämän jälkeen mieli siirtyä postisäästöpankin asiakkaaksi?

PAKASTEET II (1969, 15 min)
Lyhärikatsauksen huipennuksessa sukelletaan pakasteiden ihmeelliseen maailmaan. Teos on samanaikaisesti sekä Pauligin pakastetuotteiden mainos että dokumentti näiden pakasteiden mainoksen tekemisestä. Kuvausryhmä sekoilee painajaismaisen räikeissä lavasteissa. Liukuhihnalla viilettävät pakastetuotteet muuttuvat abstraktiksi liikkeeksi. Kaiken voi pakastaa. Kaiken pakastetun voi syödä. Jukka Sipilä kompuroi, ja nähdäänpä teoksessa myös Jarva itse.

CRIME ALLEY (2022, 33 min)
Erään murhenäytelmän ja vaarojen värittämän elämäntyön jälkeen Bruce Wayne on jäänyt eläkkeelle Lepakkomiehen tehtävästä. Vaikka yön sankarin roistogalleria on kukistettu jo aikoja sitten, on muuan uhka noussut kuin haudasta haastaen Lepakkomiehen toimintaan vielä kerran. Samaan aikaan hänen perässään on myös Gotham-legendojen seuraava sukupolvi, peräänantamaton poliisi nimeltä Barbara Gordon.

Lue lisää festivaaleista: www.suomalaisenelokuvanfestivaali.fi

Linnankatu 7, Turku

Opening hours
Mon – Thu 16 – 02
Fri – Sat 16 – 04.30
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram